Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου οι μαθητές προχωρήσαμε σε διαδήλωση  στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδήλωση στηρίχτηκε μαζικά και ο αριθμός των διαδηλωτών εφτασε τα 2500 με 3000 άτομα. Η πορεία χαρακτηριζόταν από περίσσεια ζωντάνια και παλμό, και στηρίχτηκε από πολλά σχολεία. Σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες ανυπάρξίας κινήματος από τη μία, και σαρώματος κατακτήσεων και δικαιωμάτων από το σύστημα από την άλλη, οι μαθητές έδειξαν πως η οργή τους αναζητά αγωνιστικά μονοπάτια διεξόδου.
Μαθητές σε πολλά σχολεία έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις πανελλαδικά. Τα σχολεία και φέτος έχουν πολλα κενά, ελλείψεις σε καθηγητές, την ίδια ώρα που εμείς είμαστε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και την εντατικοποίηση. Οι γονείς μας, που  οδηγούνται ολοένα στη φτώχεια, αιμορραγούν οικονομικά στο να πληρώνουν φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουμε σε αυτούς τους ασφυκτικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, τα σχέδια Γαβρόγλου  για την εκπαίδευση μας υπόσχονται ένα Λύκειο-εξεταστικό κάτεργο, ένα πιο ταξικό σχολείο, όπου λίγοι και εκλεκτοί θα επιβιώνουν. Η κατάσταση αυτή που επιβάλλουν δεν μπορεί παρά να βρεί τους περισσότερους από εμάς τους μαθητές απέναντί τους!
Παρόλα αυτά, οι μαθητές πρέπει να διανύσουμε και άλλα βήματα για να μπορέσουν οι αγώνες μας να έχουν νίκες. Και αυτό το ανέδειξε και η σημερινή πορεία. Τόσο στις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, όσο και στην πορεία ήταν έντονη η απουσία αιτημάτων και συνθημάτων που να πατούν στα παραπάνω ζητήματα και να προωθούν την αντίσταση των μαθητών πάνω σε αναγκαίους στόχους πάλης της περιόδου.
Η σημερινή πορεία είχε καλεστεί από την ΚΝΕ, στην κλασική «εθιμοτυπική της βάση» (μια φορά το χρόνο!), με την ανύπαρκτη ουσιαστικά ταμπέλα της «Συντονιστικής Επιτοπής Αθήνας».  Μια «Συντονιστική Επιτροπή» με προαποφασισμένο πλαίσιο (της ΚΝΕ),  στην οποία τα περισσότερα 15μελή δεν έχουν καν καλεστεί να συμμετέχουν. Το πλαίσιο μάλιστα της συνθηματολογίας και των αιτημάτων ήταν γενικόλογο, και δεν έθετε στόχους πάλης απέναντι στους ταξικούς φραγμούς που προωθούν στην εκπαίδευση. Να σημειώσουμε επίσης, πως στην πορεία δεν έλειψαν και τα «εθιμοτυπικά μπάχαλα» μελών του αναρχοαυτόνομου χώρου. Τέτοιες λογικές εκτόνωσης όμως δε δίνουν ουσιαστική απάντηση στα προβλήματα μας και θέτουν σε κίνδυνο τους αγώνες μας!
Ως Μαθητική Αντίσταση παλέψαμε από τις προηγούμενες κιόλας μέρες της διαδήλωσης να καλέσουμε τους μαθητές στα σχολεία μας στους δρόμους, με αιτήματα και στόχους πάλης. Μπήκαμε σε μια διαδικασία να ενημερώσουμε για τα σχέδια που ετοιμάζει το Υπουργείο εις βάρος μας. Προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τα μαθητικά μας όργανα να πάρουν απόφαση συμμετοχής στη διαδήλωση. Κατεβήκαμε με τους συμμαθητές μας  και παρεμβήκαμε με κείμενο μας στη διαδήλωση. Βροντοφωνάξαμε ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και βάζοντας το ζήτημα της αντίστασης για να μπορέσει η γενιά μας να κερδίσει πίσω τα δικαιώματα που της κλέβουν.

Θεωρούμε πως η αγωνιστικότητα των μαθητών δεν πρέπει να εκτονώνεται σε διαδηλώσεις της μιας ριξιάς! Ο αγώνας μας πρέπει να έχει συνέχεια, στόχους και αιτήματα! Οι καταλήψεις των σχολείων μας πρέπει να γίνονται κτήμα όλων των μαθητών, όπου θα είναι πεδίο συζήτησης και πάλης. Τα μαθητικά μας όργανα πρέπει να αποχτήσουν ζωντανή πολιτική λειτουργία και να στηρίξουν αυτή την κατεύθυνση. Για να μην αφήσουμε το νεό νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να περάσει! Για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου