Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Nα αντισταθούμε μαζικά απέναντι στο σχολείο για το οποίο μας προορίζουν και φέτος!

Συμμαθητή, Συμμαθήτρια,

Τα σχολεία φέτος ξεκινάνε με πολλές ελλείψεις, τις οποίες για άλλη μια χρονιά θα χρειαστεί να καλύψουν οι γονείς μας από την τσέπη τους. Ελλείψεις θα έχουμε και φέτος σε καθηγητές, σε σχολικό υλικό και αναλώσιμα, σε θέρμανση κ.λ.π. . Φέτος ανοίγει για εμάς ένα σχολείο που πάλι θα τρέχουμε από μάθημα σε μάθημα και θα αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερη εντατικοποίηση.

Ένα πιο ταξικό σχολείο μας υποδέχεται και φέτος!        
Kάθε  χρόνο  είμαστε αντιμέτωποι με ένα σχολείο πιο ταξικό, όπου λίγοι και εκλεκτοί στο τέλος θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Τα παιδιά από φτωχότερες λαϊκές οικογένειες αδυνατούν ήδη να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των σχολείων που χτίζουν, την ίδια στιγμή που οι οικογένειες τους φτωχοποιούνται.
Η κυβέρνηση, που πιστά ακολουθεί τις εντολές των ιμπεριαλιστών και εφαρμόζει τα πιο σκληρά μέτρα για το λαό, μειώνει τους μισθούς και απολύει τους γονείς μας. Έρχονται να μας στερήσουν με τον ίδιο τρόπο και το δικαίωμα μας στην εκπαίδευση και το ίδιο μας το μέλλον!
Έτσι και εμάς μας προορίζουν για την γενιά των χαμένων δικαιωμάτων, φθηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Για αυτό μας στερούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις μετέπειτα σπουδές. Εμείς ως μαθητές θα πρέπει να απαντήσουμε με νικηφόρους αγώνες!

Όχι στο νέο Λύκειο που μας ετοιμάζουν!                
Οι αλλαγές προς το καλύτερο που μας υπόσχονταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο παιδείας, δεν άργησαν να αποδειχτούν μια απάτη! Μας είπαν ψέματα για την κατάργηση των πανελληνίων! Ήδη μας λένε ότι θα χρειάζεται να δίνουμε πανελλήνιες δυο φορές το χρόνο! Και δε μας συγκινούν τα καθησυχαστικά τους λόγια ότι δήθεν «οι έξτρα εξετασεις θα μετρούν μόνο θετικά»! Φαίνεται πως ό,τι θα περάσει τελικά από την κυβέρνηση θα κάνει την ζωή των μαθητών πιο δύσκολη και θα θέσει περισσότερους φραγμούς στο να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
 Για ποια υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση μας μιλούν; Μας μιλούν για ένα συνεχές κυνήγι προσόντων και ένα μαραθώνιο εξετάσεων που θα εκτοπίζει τα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, για να τα βγάζουν λίγοι πέρα μέχρι την Γ’ λυκείου και λίγοι να μπορούν μετά να σπουδάσουν. Θέλουν να φτιάξουν ένα Λύκειο με πολλούς εξεταστικούς φραγμούς, ώστε λίγοι και εκλεκτοί να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη πολλοί συμμαθητές μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους ρυθμούς και οι οικογένειες τους δεν έχουν την οικονομική άνεση για περισσότερα φροντιστήρια. Υπήρχαν πολλοί συμμαθητές μας που δεν είχαν τη δυνατότητα και φέτος να περάσουν σε μια σχολή της επιλογής τους, αφού και οι φετινές πανελλήνιες ήταν δύσκολες.

Μια νέα προβληματική χρονιά και για τα ΕΠΑΛ!
Tα ΕΠΑΛ και αυτά με τη σειρά τους ξεκινούν με πολλά προβλήματα, αφού κλείσανε ειδικότητες και έγινε μείωση καθηγητών ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε 4ο έτος, που περιλαμβάνει τη μαθητεία, δηλαδή  μαύρη, απλήρωτη εργασία για τους μαθητές. Οι μαθητές του ΕΠ.ΑΛ. θα βιώνουν από νωρίς τη σκληρή εργασιακή εκμετάλλευση.

Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε! Απαντάμε οργανωμένα και συλλογικά!
Τα 15μελη και τα 5μελη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απάντηση που πρέπει να δώσουν οι μαθητές σε όλα αυτά.  Πρέπει  να προωθηθεί η ζωντανή πολιτική λειτουργιά των 15μελων-5μελών και να γίνονται συνελεύσεις στα μαθητικά μας όργανα, ώστε οι μαθητές να οργανωθούν και να παλέψουν συλλογικά. Τα μαθητικά όργανα να βρουν το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την οργάνωση του αγώνα των μαθητών με στόχους πάλης για την ανατροπή της επίθεσης.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και μπορούμε να νικήσουμε!  Να αγωνιστούμε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των γονιών μας, για να μην περάσει το «νέο λύκειο» και η επίθεση στην εκπαίδευση. Οι αγώνες είναι ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουμε δημοσιά και δωρεάν παιδιά για όλους, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας και όσα μας ανήκουν. Θα αγωνιζόμαστε ακόμα και αν μας τρομοκρατούν και χτυπάνε τους αγώνες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου