Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους!



Ο νόμος για το νέο λύκειο έρχεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο την επίθεση στα δικαιώματα των μαθητών. Έρχεται να υψώσει ακόμη μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς σε ένα σχολείο που ήδη μας πετάει έξω, που ήδη είναι ακριβό για τις περισσότερες οικογένειες, που δεν έχει θέρμανση και μετακινήσεις, που έχει απολυμένους και επιστρατευμένους καθηγητές. Ο νόμος για το νέο λύκειο, προστίθεται σε όλα αυτά και έρχεται να καταργήσει το δικαίωμα στις σπουδές για τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας.

Στα βασικά του σημεία, ο νόμος προβλέπει τα εξής:
     Πανελλαδικές προαγωγικές εξετάσεις από τη μια τάξη στην άλλη, που σημαίνει  μεγαλύτερη εντατικοποίηση και ακόμη μεγαλύτερες υποχρεώσεις για φροντιστήρια, τη στιγμή που οι οικογένειές μας τα βγάζουν ήδη δύσκολα πέρα, με τις απολύσεις και την ανεργία να έχουν τον πρώτο λόγο.
     Θέματα κατά 50% από τράπεζα θεμάτων, που σημαίνει από τη μία πλευρά κατάργηση της έννοιας της ύλης, όπως έδειξαν οι τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις και από την άλλη αύξηση της δυσκολίας όπως συμφέρει κάθε φορά το σύστημα.
     Μεγαλύτερες βαθμολογικές απαιτήσεις για την προαγωγή μας στην επόμενη τάξη.
     Κατάργηση μαζικών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα να μένουν ξεκρέμαστοι πολλοί μαθητές αλλά και πτυχιούχοι αυτών των ειδικοτήτων.
     Μαθητεία για τους μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης, που σημαίνει ότι οι μαθητές για να προσθέσουν πόντους στο πτυχίο τους θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, πόντοι οι οποίοι και πάλι δύσκολα θα τους εξασφαλίσουν καλύτερη προοπτική.

Όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς!

Έχουμε απέναντί μας ένα σύστημα που φέρνει όλο το λαό στην εξαθλίωση. Και τώρα προχωράει την επίθεση στα παιδιά του. Αυτός είναι ο μόνος παράγοντας που μας υποκινεί!
Είμαστε η γενιά που δέχεται στις πλάτες της ένα πολύ μεγάλο μέρος της επίθεσης. Μας στερούν κάθε έννοια προοπτικής για το μέλλον. Μας διώχνουν απ’ το σχολείο. Οι τυχεροί που θα περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αντιμετωπίσουν νέους φραγμούς και επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις. Οι τυχεροί που θα πάρουν πτυχίο δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά. Οι τυχεροί που θα βρουν δουλειά θα αμείβονται με μισθό πείνας και ανύπαρκτη ασφάλιση. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Είναι φανερό ότι και ο νόμος για το «νέο» σχολείο αλλά και όλη τους η πολιτική δεν έχει σκοπό να ξεχωρίσει τους άξιους από τους ανίκανους. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας και θα διαπιστώσουμε ότι οι άξιοι γι’ αυτό το σύστημα είναι τα δικά του παιδιά και οι ανάξιοι εκείνοι που παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα. Γιατί αυτό το σύστημα είναι βαθιά ταξικό και διαχωρίζει το λαό και τη νεολαία μόνο με αυτό το κριτήριο.

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δωρεάν εκπαίδευση και τις σπουδές για όλους!

Να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στο νέο νόμο. Να κάνουμε συνελεύσεις και να πάρουμε συλλογικά αποφάσεις αγώνα. Να δώσουμε ζωή στα όργανα του μαθητικού κινήματος, τα 5μελή και τα 15μελή. Να συντονίσουμε τα σχολεία μας σε κάθε γειτονιά.
Απέναντι στη συκοφαντία του συστήματος, που θεωρεί τις κινητοποιήσεις μας «ακραίες», να πολιτικοποιήσουμε τον αγώνα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου