Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

Από τις αρχές του χρόνου, το υπουργείο ανακοίνωσε για την επόμενη σχολική χρονιά τη δημιουργία Σχολικών Κέντρων και Πολυδύναμων Σχολικών Μονάδων, δηλαδή τη λειτουργία μεγάλων σχολείων με ταυτόχρονο κλείσιμο των γύρω σχολείων, τόσο για Δημοτικά όσο και για Γυμνάσια και Λύκεια. Ταυτόχρονα, έστειλε εντολή στις τοπικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δώσουν στοιχεία για τα σχολεία της περιοχής τους και να προτείνουν συγχωνεύσεις, ενώ αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει και προς τους «Καλλικρατικούς» Δήμους.


Για να το καταλάβουμε καλύτερα, τα «καινούρια» μεγάλα σχολεία θα λειτουργούν σε υπάρχοντα κτίρια, δηλαδή πολύ απλά πολλά σχολεία θα κλείνουν και οι μαθητές τους θα στέλνονται στο μεγαλύτερο σχολείο της ευρύτερης περιοχής. Το βασικό κριτήριο είναι η χιλιομετρική απόσταση που θα πρέπει να διανύει κάθε μαθητής και οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις μιλούν για 10 χιλιόμετρα ή μετακίνηση μισής ώρας για τα Δημοτικά και 45 λεπτών για τα Γυμνάσια/Λύκεια. Φυσικά, το κριτήριο αυτό θα είναι ελαστικό (προς τα πάνω), που σημαίνει ότι μπορεί για αρκετούς μαθητές η απόσταση από το σχολείο να είναι και πάνω από μια ώρα.

Η αρχή έγινε με την οδηγία του υπουργείου για συγχωνεύσεις τμημάτων εντός κάθε σχολείου ώστε οι μαθητές κάθε τμήματος να είναι περίπου 30. Η συνέχεια έρχεται με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων που θέλουν να εφαρμόσουν από την επόμενη σχολική χρονιά γι’ αυτό και ξεκινάνε τη συζήτηση από τώρα. Το μέτρο αυτό συμβαδίζει με τη γενική κατεύθυνση μείωσης του κόστους της εκπαίδευσης και μετακύλισής του στους μαθητές και τους γονείς καθώς και με την προσπάθεια η ευθύνη της λειτουργίας του σχολείου να βρίσκεται στους Δήμους. Δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο ονομάζεται «σχολικός Καλλικράτης», ενώ φέτος είδαμε τι σημαίνει το γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν αναλάβει τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων: πολλές αιτήσεις εγγραφών απορρίφθηκαν, τα δίδακτρα των δημοτικών Νηπιαγωγείων αυξάνονται και οι μισοί εργαζόμενοι νηπιαγωγοί είναι συμβασιούχοι.
Οι συνέπειες των συγχωνεύσεων/καταργήσεων είναι πάρα πολλές. Πρώτα απ’ όλα, η καθημερινή ζωή μέσα στο σχολείο θα χειροτερεύσει τραγικά για τους μαθητές. Τα συγχωνευμένα σχολεία θα λειτουργούν με μεγάλα τμήματα (πιθανότατα μεγαλύτερα κι από 30 μαθητές), σε σχολικά κτίρια που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών. Επιπλέον, ο χρόνος και το κόστος μετακίνησης καθημερινά στο σχολείο θα μεγαλώσει, λειτουργώντας ακόμα και αποτρεπτικά για τα φτωχότερα στρώματα του λαού, ειδικά στην επαρχία και ειδικά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Η κατάσταση θα αντιστοιχεί σε αυτό που ζούσαν οι γονείς μας πριν από 40 χρόνια, οπότε και ήταν αναγκασμένοι είτε να παρατάνε το σχολείο (ειδικά τις «μεγάλες» τάξεις), είτε να περπατάνε περισσότερο από 2 ώρες καθημερινά για να πάνε και να γυρίσουν από το σχολείο, είτε να μετακομίζουν κοντά στο σχολείο (σε συγγενείς, αδέλφια, φίλους, νοίκια κτλ.) για το διάστημα της σχολικής χρονιάς. 

Το άλλο σκέλος των συνεπειών αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών, τη μείωση του αριθμού τους, τη δυνατότητα διδασκαλίας και τη δυνατότητα παρακολούθησης από τους μαθητές σε τέτοιες συνθήκες. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα κενά καθηγητών σε πολλά σχολεία της χώρας παραμένουν ακόμα και στο μέσο της χρονιάς μεγάλα, παρ’ όλη τη μείωση των τμημάτων ανά σχολείο, ο στόχος της δραστικής μείωσης του αριθμού των δασκάλων και των καθηγητών είναι προφανής.
Συνολικά, οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων σημαίνουν χειροτέρευση της σχολικής ζωής, μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στην εκπαίδευση ειδικά για τα φτωχότερα στρώματα του λαού, χειροτέρευση της ποιότητας της εκπαίδευσης και χειροτέρευση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών.

Με αγώνες να σταματήσουμε τα σχέδιά τους! Ήδη ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, τόσο στην επαρχία όσο και στις μεγάλες πόλεις. Μαθητές, γονείς, καθηγητές και όλος ο λαός, να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους!

-          Κανένα κλείσιμο σχολείου!
-          Κανένα τμήμα με πάνω από 25 μαθητές!
-          Δωρεάν βιβλία για όλους τους μαθητές, σε όλα τα μαθήματα!
-          Όχι στη μετακύλιση του κόστους στους γονείς μας!
-          Όχι στην εντατικοποίηση και στον αυταρχισμό!
-          Κάτω οι ταξικοί φραγμοί!
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

Και μερικά links για το ζήτημα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου