Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Χανιά: Οι μαθητές στους δρόμους!

Σε κύκλο κινητοποιήσεων βρίσκονται με καταλήψεις και διαδηλώσεις από τη Δευτέρα 18- 10 οι μαθητές των σχολείων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και σε κάποια Γυμνάσια. Κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν μέσα από γενικές συνελεύσεις που έγιναν στο κάθε σχολείο. Mε μαζική μάλιστα απαίτηση και διεκδίκησή τους από τους διευθυντές σε σχολεία που δεν δόθηκαν και χωρίς να περάσουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία.


Οι μαθητές μετά τις συνελεύσεις τους συναντήθηκαν για να συντονίσουν τη δράση τους (όχι μόνο τα 15μελή), σ’ ένα συντονιστικό όλων των σχολείων. Αποφάσισαν να γίνουν και διαδηλώσεις και προσπάθησαν να συν-διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων.
Οι μαθητές με κατειλημμένα τα σχολειά τους πραγματοποίησαν ήδη δύο μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη των Χανίων. Μία τη Δευτέρα 18-10 (πρώτη μέρα των κινητοποιήσεών τους) και μία την Τετάρτη με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή καθώς και νέα σχολεία προστέθηκαν στο χορό των κινητοποιήσεων, ενώ προγραμματίζεται και νέα μαζική διαδήλωση ως το τέλος της βδομάδας.
Με παλμό, συγκροτημένα και με αποφασιστικότητα οι αγωνιζόμενοι μαθητές με τη μαζική τους συμμετοχή έσπασαν τη σιγή που επιχειρήθηκε να μπει στις κινητοποιήσεις τους και στο δίκιο αγώνα τους. Με τη συνθηματολογία τους κατέδειξαν στους εργαζόμενους και στο λαό τους λόγους των κινητοποιήσεών τους και μόνο όσοι δε θέλουν να δουν ή δε τους το επιτρέπει ο ρόλος τους χαρακτήρισαν αναίτιες (προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ή εθιμοτυπικές τις κινητοποιήσεις της μαθητικής νεολαίας.

Με τα αιτήματά τους οι μαθητές υπερασπίζονται τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και το δικαίωμά τους στις σπουδές τη δουλειά και τις ελευθερίες.
Διεκδικούν διορισμούς καθηγητών, δωρεάν βιβλία και δεν αποδέχονται τις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, που τους στοιβάζει σε αίθουσες διδασκαλίας με 30 μαθητές. Θέτουν το αίτημα να μη λειτουργήσουν τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές.
Αρνούνται να πληρώσουν τα ξενόγλωσσα βιβλία ή ότι άλλο τους ζητηθεί (πετρέλαιο θέρμανσης ή χρήματα για τις καθαρίστριες κ.λπ.). Διεκδικούν να μην καταργηθεί η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη, θύματα των περικοπών και της μειωμένης χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Περικοπές που έχουν επιβληθεί από το μνημόνιο (του συμβολαίου θανάτου των δικαιωμάτων του λαού) και έχει ανοιχτεί ο δρόμος και για άλλες…
Οι μαθητές κατήγγειλαν την ποινικοποίηση των αγώνων τους και απαίτησαν για άλλη μια φορά την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (του λεγόμενου ιδιώνυμου) που είναι πλέον νόμος. Απαίτησαν την παραγραφή όλων των κατηγοριών των συμμαθητών τους τόσο αυτών που παραπέμπονται σε δίκη στην Ορεστιάδα (105 μαθητές) στις 29-10, λόγω της συμμετοχής τους στις περσινές κινητοποιήσεις όσο και αυτών στη Λάρισα που δικάζονται στις 9-12 λόγω της συμμετοχής τους στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της νεολαίας που έγιναν με αφορμή τη δολοφονία του συμμαθητή τους Αλ. Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008.

Με το «νέο σχολείο» και με το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία το υπουργείο επιχειρεί να ξεθεμελιώσει παραπέρα το δικαίωμα των παιδιών του εργαζόμενου λαού στις σπουδές. Με τις αλλαγές που φέρνει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το δημοτικό ως το λύκειο, αλλά και στο πανεπιστήμιο, γίνεται φανερό και στους μαθητές ότι αυτό που δρομολογείται είναι ένα πιο ταξικό σχολείο, κλειστό και με μεγάλους τοίχους για την πλειοψηφία και όχι ανοιχτό και «χωρίς τοίχους», όπως το ανήγγειλε η υπουργός!!! Αυτό το «νέο» σχολείο, το ακριβό και εντατικοποιημένο, στοχεύει να αποθαρρύνει τα παιδιά και τους γονείς και να οδηγεί σε παραίτηση από το δικαίωμα στις σπουδές. Στοχεύει να διαμορφώσει πειθαρχημένους και υποταγμένους νεολαίους, ώστε να αποδεχτούν το μαύρο μέλλον που τους ετοιμάζουν. Αυτό το σχολείο μένει να το αποκαλύψουν οι μαθητές και να αναδειχθεί κυρίαρχο ζήτημα της πάλης τους.

Η οργή είναι μεγάλη. «Κυρά Διαμαντοπούλου άκουσε καλά., η νεολαία πίσω δε γυρνά». Το πρώτο βήμα έγινε. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με μαζικούς αγώνες οι μαθητές θα πρέπει να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη ζωή, τις ελευθερίες, τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Γιατί όπως έγραφαν και σ’ ένα πανό τους «φτώχεια , ανεργία, τρομοκρατία, μ’ αγώνες η γενιά μας θα γράψει ιστορία»!!! Σ’ αυτούς τους αγώνες οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει όχι μόνο να είναι συμπαραστάτες, αλλά να ενώσουν και τη δικιά τους οργή και αγωνία για το παρόν και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, σε κοινό μαζικό αγώνα!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου